Cvikla v tehotenstve
Cvikla môže zlepšiť trávenie tehotných žien, posilniť ich imunitu a podporiť zdravý vývoj plodu. Aké ďalšie účinky má cvikla v tehotenstve, na čo si pri nej dávať pozor a ako ju pripraviť?

Čo v článku nájdete:
- Všeobecné účinky cvikly
- Cvikla v tehotenstve
- Na čo si dať pri cvikle pozor?
- Cvikla v kuchyni
- Cviklový hummus
- Boršč
- Cviklový šalát
- Cviklové čipsy
- Alternatívy k cvikle v tehotenstve
- Záver
Cvikla môže zlepšiť trávenie tehotných žien, posilniť ich imunitu a podporiť zdravý vývoj plodu. Aké ďalšie účinky má cvikla v tehotenstve, na čo si pri nej dávať pozor a ako ju pripraviť?
Strava počas tehotenstva by mala byť rozmanitá, bohatá na vitamíny, minerály a živiny dôležité pre zdravie matky a jej dieťaťa. Cvikla je bohatým zdrojom kyseliny listovej, železa, vlákniny a ďalších vitamínov, minerálov a živín prospešných pre tehotné ženy a ich bábätká. Okrem použitia v kuchyni pre jej chuť a priaznivé účinky na zdravie je cvikla známa aj ako predtréningový doplnok výživy pre športovcov a fitness nadšencov. Cvikla sa tiež používa ako prírodné farbivo v textilnom priemysle, potravinárstve a kozmetike.
Všeobecné účinky cvikly
Cvikla je plná vitamínov a minerálov, a zároveň má málo kalórií. Medzi účinky tejto superpotraviny patria:
- zníženie krvného tlaku,
- zvýšenie výdrže a fyzického výkonu,
- podpora trávenia,
- zlepšenie funkcie pečene,
- protizápalové a antioxidačné účinky,
- prevencia kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice,
- zlepšenie funkcie mozgu,
- podpora imunitného systému,
- pomoc pri prevencii niektorých typov rakoviny.
Tip: Prečítajte si zaujímavý článok „Krvný tlak v tehotenstve„.

Tehotná žena s cviklovým džúsom, Zdroj: Canva
Cvikla v tehotenstve
V tehotenstve je dôležité konzumovať dostatok zdravých potravín a zamerať sa na vyváženú stravu. Cvikla je skvelým doplnkom stravy tehotnej ženy, no je dôležité vždy sa o konzumácii a možných rizikách poradiť s lekárom. Cvikla môže byť pre tehotné ženy prospešná vďaka týmto svojim účinkom:
- zlepšenie trávenia a podpora pravidelnej stolice,
- antioxidačné a protizápalové účinky,
- podpora imunity tehotnej ženy a jej dieťaťa,
- regulácia krvného tlaku,
- podpora správneho vývoja plodu vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej.
Na čo si dať pri cvikle pozor?
Cvikla je zdravá potravina s minimom vedľajších účinkov a rizík. Tie sa zvyčajne objavia iba pri jej nadmernej konzumácii, preto je dôležité ju jesť s mierou.
Medzi možné riziká konzumácie cvikly patria:
- ružový alebo červený moč a stolica, čo je bežné, no ak máte pochybnosti, obráťte sa na lekára,
- zvýšené riziko obličkových kameňov, najmä, ak nimi už trpíte alebo ste trpeli,
- zvýšené riziko dny, najmä ak máte k nej predispozíciu,
- nebezpečné zníženie krvného tlaku u osôb, ktoré majú nízky krvný tlak.
Cvikla v kuchyni
Cviklový hummus

Cviklový hummus, Zdroj: Canva
Do kuchynského robota alebo mixéra dajte varenú cviklu, cícer, pastu tahini, cesnak, olivový olej, trochu citrónovej šťavy, soľ a čierne korenie. Vymixujte dohladka a podávajte s pita chlebom alebo surovou zeleninou, napríklad mrkvou alebo uhorkou.
Boršč

Boršč, Zdroj: Canva
Na oleji opražte cibuľu, cesnak, cviklu a mrkvu. Pridať môžete aj zeler a petržlen. Potom pridajte zemiaky, paradajkový pretlak a vývar. Boršč môžete variť iba zo zeleniny alebo doň pridajte aj hovädzie mäso. Zmes dochuťte soľou, korením a octom a varte domäkka, asi hodinu. Táto zdravá polievka sa podáva s kyslou smotanou a kôprom.
Cviklový šalát

Šalát s cviklou a kozím syrom, Zdroj: Canva
V miske zmiešajte uvarenú a na kocky nakrájanú cviklu s čerstvým špenátom alebo rukolou. Pridajte vlašské orechy a rozdrobený pasterizovaný kozí syr. Šalát zalejte dresingom z olivového oleja, balzamikového octu, soli a korenia a premiešajte. Podávajte samotný šalát alebo s opečeným chlebom.
Cviklové čipsy

Cviklové čipsy, Zdroj: Canva
Domáce zeleninové čipsy sú zdravšou alternatívou zemiakových čipsov z obchodu. Cviklu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Premiešajte ju s olivovým olejom, soľou, čiernym korením a podľa chuti aj inými druhmi korenia, napríklad sušeným cesnakom alebo zmesou na pečenú zeleninu. Plátky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pečte asi 20 minút, kým nebudú chrumkavé. Podobne môžete pripraviť aj inú zeleninu, napríklad mrkvu, batáty alebo zeler.

Sladké zemiaky, Zdroj: Canva
Alternatívy k cvikle v tehotenstve
Ak nechcete alebo nemôžete jesť cviklu, skúste ju nahradiť inou zeleninou bohatou na kyselinu listovú, vlákninu a živiny dôležité pre tehotnú ženu a jej dieťa:
- Sladké zemiaky – plné vlákniny, antioxidantov a betakaroténu, ktorý sa premieňa na vitamín A dôležitý pre imunitu a vývoj plodu.
- Červená paprika – zdroj vitamínov C a A, vlákniny a antioxidantov.
- Mrkva – plná vitamínov, minerálov a antioxidantov podporujúcich imunitu, zdravie srdca, obličiek a pečene.
- Špenát – bohatý na kyselinu listovú kľúčovú pre zdravý vývoj bábätka. Tiež obsahuje množstvo železa dôležitého v tehotenstve.
Aj pri týchto potravinách je dôležité konzumovať ich s mierou a poradiť sa s lekárom.
Záver
Cviklu by ste mali skladovať v chladničke. Čerstvá cvikla vám vydrží 2 až 3 týždne, uvarená zhruba 3 až 5 dní. Pri cvikle nie je stanovená odporúčaná denná dávka, a preto by sa tehotné ženy a ľudia s problémami s obličkami alebo krvným tlakom o jej konzumácii mali poradiť s lekárom. Vo všeobecnosti sa jedna malá cvikla (zhruba 150 gramov) alebo jeden malý pohár cviklového džúsu (200 ml) denne považujú za bezpečné a zdraviu prospešné.