Ako zariadiť detskú izbu pre dve deti?

Častým problémom, s ktorým sa rodičia pasujú je zariadenie detskej izby pre dve deti. Ako sa dá aj z jednej izby vytvoriť plnohodnotný priestor tak, aby im nič nechýbalo?

Author avatar
babmin
dve dievčatká hrajúce sa na zemi

Čo v článku nájdete:

Mnohokrát je obmedzený počet miestností v byte ale aj rodinnom dome niečo, s čím sa musí popasovať nejedna rodina. Obmedzený počet miestností často neumožňuje, aby malo každé z detičiek samostatnú izbu. Takže ako riešenie prichádza vytvoriť im spoločný priestor. Prečítajte si niekoľko tipov na zariadenie detskej izby pre dve detičky, vďaka ktorým sa vaše ratolesti budú vo svojej spoločnej izbe cítiť príjemne.

Cieľom zariadenia detskej izby pre dve detičky je

  • maximalizácia priestoru, 
  • zabezpečenie istej miery súkromia pre každé dieťa, 
  • vytvorenie príjemnej a harmonickej atmosféry, ale aj 
  • praktickosť a funkčnosť priestoru detskej izby. 

Ako si pri zariaďovaní detskej izby môžete pomôcť?

Vytvorenie dostatku priestoru

Je samozrejmé, že pri zariaďovaní detskej izby bude najprv dôležité klásť dôraz na jej rozlohu, tvar ale aj počet či umiestnenie okien. Detské izby sa môžu rôzniť a preto neexistuje jeden univerzálny návod pre ich zariaďovanie. Prioritou by v každom prípade malo byť zabezpečenie dostatku prísunu denného svetla z okien. 

Ideálnym riešením, ktorým deťom zabezpečíte aj dostatok súkromia môže byť optické predelenie priestoru detskej izby. Nemusíte hneď stavať priečku naprieč izbou. Skvelým riešením môže byť inštalácia obojstrannej vstavanej skrine. Tá je v podstate riešením dva v jednom. Nielenže predelí izbu na dve časti, ale poskytne aj úložný priestor na knihy, hračky či školské pomôcky. Môžete zvoliť uzatvárateľnú skriňu alebo policový systém – ten poskytne aj prenikanie svetla a nebude tak zatemňovať jednu časť izby.

Zdroj: pinterest.com

Ak si chcete byť istí, pomôcť vám môže vytvoriť si nákres či plán ešte pred inštaláciou vstavanej skrine. Tak môžete pouvažovať nad jej rozmiestnením a do aktivity môžete zapojiť aj vašich drobcov. Do plánu môžete zahrnúť aj ďalšie časti detskej izby, ako sú postele, písacie stoly, úložný priestor a priestor na hranie. Pri umiestňovaní písacích stolov dbajte na to, aby mali dostatok denného svetla. Ak sú vaše detičky ešte pomerne malé a stále venujú dosť času hraniu, vytvorte im dostatok priestoru a nezabúdajte ani na úložný priestor pre hračky. 

Dostatok priestoru môžete získať rozumným umiestnením postelí. Môžete ich umiestniť k stene alebo do rohu, čím sa maximalizuje podlahová plocha. Ak je detská izba príliš maličká, môžete zvážiť poschodovú posteľ.

Vhodné farby

zariadenie detskej izby s hračkami a detským stanom
Zdroj: canva.com

Pri zariaďovaní detskej izby sú určite dôležité aj farby a ich kombinácie. Rôzne farby majú vo všeobecnosti vplyv na psychiku a náladu človeka a rovnako to je aj v prípade detičiek. Detská izba by sa mala niesť v harmonických tónoch, aby navodzovala pocit pokoja, hravosti a pohody. Ak máte dve detičky odlišného pohlavia, skvelou voľbou budú neutrálne farby a prírodné odtiene – ako je žltá, svetlozelená, béžová či biela. Všetky tieto farby sú hravé, navodzujú pocit čistoty a harmónie a sú tiež živým spestrením priestoru. Farby nemusíte využívať len na stenách, pokojne ich môžete nechať biele a farby zakomponovať do zariadenia detskej izby. Zvoliť môžete farebné závesy či záclony, koberec a doplnky ako napríklad stolné lampy. 

Výber nábytku

Čo sa týka výberu nábytku, vhodnou voľbou je hladký nábytok zo svetlého dreva, ktorý zároveň izbu opticky zväčší. Vyhnite sa tmavému drevu či tmavým farbám nábytku, ktorý by mohol pôsobiť stiesnene. Pri výbere nábytku do detskej izby pre dve deti je potrebné mať na pamäti, že takmer všetko by ste mali zduplikovať. A to aj v prípade písacieho stola. Každé z detí by malo mať svoj vlastný priestor na písanie úloh či učenie sa. Tak sa vyhnete hádkam a zmätku ale aj časovému rozdeleniu domácich úloh. Na písací stôl môžete umiestniť už spomínané stolné lampy a dôležitý je aj výber stoličky. Mala by byť pohodlná ale zároveň by mala zabezpečiť správne sedenie, aby detičky sedeli rovno a nehrbili sa.

detská izba pre dve deti s poschodovou posteľou
Zdroj: pinterest.com

Ak je detská izba dostatočne veľká, s rozložením jednotlivých kúskov nábytku by ste nemali mať problém. Ak je však priestor obmedzený, vtedy je dôležité rozumné rozmiestnenie. Netreba však zabúdať ani na odkladací priestor, či už na hračky alebo rôzne doplnky. Vhodnou voľbou je napríklad posteľ s úložným priestorom. Odkladací priestor vám ponúknu aj police, ktoré môžete umiestniť prakticky kdekoľvek na steny detskej izby a neukrátia vás o priestor. Čo sa týka skrine, vhodnou voľbou môže byť vstavaná skriňa od podlahy až pod strop, ktorá nezaberie veľa z priestoru detskej izby ale ponúkne dostatok miesta na uloženie. Vrchný priestor, na ktorý deti nedočiahnu môžete využiť na uloženie perín, vankúšov, obliečok či diek. Spodný priestor môže slúžiť na uloženie detského oblečenia, ku ktorému budú mať prístup.

Extra tipy na záver

Optickému zväčšeniu ale aj funkčnosti priestoru prospeje, ak znížite počet viditeľných hračiek, doplnkov a predmetov na minimum. Aj vizuálny smog totiž dokáže negatívne vplývať na celkovú pohodu a atmosféru v miestnosti. S menším počtom hračiek a doplnkov si taktiež uľahčíte upratovanie. Uložte hračky vašich detí napríklad do vkusných úložných košov. No aj v  prípade hračiek majte na mysli, že menej je niekedy viac. 

Osvetlenie v detskej izbe hrá dôležitú úlohu. Hlavné osvetlenie ale aj lampy na písacom stole by mali byť samozrejmosťou. Zároveň môžete detičkám zaobstarať večerné lampy, ktoré umiestnite na nočný stolík k posteli alebo na stenu pri posteli. Večerné lampy by mali mať tlmené svetlo, no zároveň poskytovať dostatok svetla, ak by si vaše deti chceli pred spaním čítať. Využiť tiež môžete bodové či LED svetlá.

postele v tvare domčekov pre dve deti
Zdroj: pinterest.com

Pri zariaďovaní detskej izby nezabudnite ani na hravosť – deti ju milujú. Zvoliť môžete detaily vo veselých farbách a vzoroch a doplniť tak priestor detskej izby. Môžu byť nimi už spomínané závesy, koberec ale aj vankúše na sedenie či obľúbené pufy. 

Zariaďovanie detskej izby pre dve deti nemusí byť dilemou. Stačí si osvojiť niekoľko praktických tipov. S ich využitím dokážete vytvoriť ideálnu detskú izbu, ktorá zabezpečí dostatok súkromia, miesta na hranie či učenie sa a zároveň bude poskytovať príjemnú a harmonickú atmosféru. 


Môže sa vám tiež páčiť