Knihy na rozvoj matematického myslenia

Knihy na rozvoj matematického myslenia slúžia na zoznámenie sa s matematikou a vylepšovanie matematických zručností našich detí.

Author avatar
babmin
deti nad knihami

Čo v článku nájdete:

„Hra je najvyššou formou výskumu…“

Vyššie je výrok známeho matematika a fyzika, Alberta Einsteina. U detí toto platí niekoľkonásobne. Pustite sa teda s deťmi do skúmania zatiaľ nepoznaného a pomôžte im preniknúť do sveta zázračnej matematiky, ktorá pre nich neskôr nemusí byť zákonite strašiakom.

Výsledkom zbližovania sa s matematikou v domácom prostredí nemá byť nejaký zásadný cieľ, výsledok, ale obyčajná detská radosť z činnosti, ktorú spoločne vykonávate. Ideálne je, ak dieťa ani len netuší, že sa práve učí čosi nové. 

Matematika by sa mala stať nielen predmetom v škole, ktorý dieťa musí absolvovať s čo najlepšími známkami, ale hravou cestou by ste z nej mali vytvoriť pomocníka, o ktorého sa budú môcť vaše deti oprieť kedykoľvek v živote.

Pomôžte pochopiť matematiku

Spôsobov ako vašim ratolestiam ukázať základné matematické princípy, a tak pomaličky rozvíjať ich matematické myslenie je niekoľko. To, že nás matematika skutočne obklopuje sa nehovorí iba tak, nadarmo. Záleží len na vás a na vašej kreativite či fantázii, v ktorom momente nájdete spojitosť s matematikou. 

Keď s detičkami pripravujete obed alebo koláč, ukážte im, ako jednotlivé suroviny vážite. Nech vám ony samy navážia požadované množstvo múky, cukru alebo masla. Skúste spoločne porovnávať, čoho je v koláči najviac a čoho zas najmenej.

Pečenie s deťmi

Nechajte deti napočítať požadovaný počet jabĺk, ktorý chcete v obchode kúpiť, dajte im určitý objem  peňazí a pošlite ich s nimi do obchodu nakúpiť vopred spísané potraviny.

Počas cesty na dovolenku skúste spoločnými silami prepočítať, koľko kilometrov prejdete stanovenou rýchlosťou a ako dlho vám potrvá, kým dorazíte do cieľa. Pri nákupoch v rôznorodých obchodoch porovnávajte sumy predmetov a potravín. 

Prejdite sa po ulici a zadajte dieťaťu úlohu, aby vyhľadávalo veci v tvare trojuholníka, štvorca, kruhu a pod. Hľadajte vertikálne, horizontálne, rovnobežné čiary. Rozkrojte hrušku na dve polovice, potom na štvrtiny. 

Môžete si spolu pozrieť zaujímavé filmy o matematikoch a ich prínosoch pre spoločnosť. Opýtajte sa detí, čo by si raz chceli kúpiť. Vyhľadajte hodnotu daného predmetu a prepočítajte spolu, koľko bude musieť zarobiť na týždeň, aby si ho mohol dovoliť.

Odpočítavanie si s deťmi viete precvičiť aj pomocou obyčajného kalendára. Zaznačte si najbližšie spoločenské udalosti, sviatky, narodeniny a spoločne odpočítavajte, koľko dní musí prejsť, aby sa vaše dieťa dočkalo napríklad narodeninových darčekov.

Tiež dobrým spôsobom sú aj matematické omaľovánky, ktoré dieťa dokáže vymaľovať iba vďaka správnym matematickým výsledkom. 

Tip: Výborne napríklad poslúži KuliFerdo z kníhkupectva Martinus. Tento zošit je určený pre deti vo veku od 5 do 7 rokov. Pracovný zošit je rozdelený do dvoch tematických oblastí. Prvá oblasť sa zameriava na rozvoj grafomotorických zručností. Dieťa si precvičí, vizuálno-motorickú koordináciu, zmyslové vnímanie, osvojí si tvary s jednoduchými líniami. Druhá časť je zameraná na rozvoj matematických zručností, kde si dieťa precvičí priestorovú orientáciu, rozoznávanie farieb a geometrických tvarov, porovnávanie množstva, počítanie do desať a orientáciu v rade.

Možností, ako deťom priblížiť matematiku a takýmto spôsobom z nej vytvoriť zábavnú hru je niekoľko. Poznať čísla a vedieť s nimi pracovať má rovnaké opodstatnenie ako umenie písať alebo čítať. Okrem bežných hier môžete deti priviesť k matematike prostredníctvom rôznorodých kníh, ktoré nájdete v kníhkupectvách. 

Knihy, ktoré budú nápomocné

Mnohé knihy, ktoré budú prínosom pre rozvoj matematického myslenia vášho dieťaťa nájdete v oddiele hlavolamy, doplňovačky, úlohy.  Keďže tvorcovia myslia na deti všetkých vekových kategórií, na trhu nájdete dostatok kníh, učebníc alebo pracovných listov.

Knihy pre deti

Logické úlohy a kreativita

Rozhodnúť sa môžete napríklad pre knihu Výzvy a úlohy – Hlavolamy a logické hry, v ktorej si dieťa precvičí riešenie rôznorodých úloh, popremýšľa nad zložitým rébusom, potrénuje svoje logické myslenie, písanie a počítanie a to všetko zaujímavou a zábavnou formou. Knižku nájdete napríklad v kníhkupectve Martinus za 6,9 eur. 

obal knižky Výzvy a úlohy

Dopisujte výsledky stierateľnou fixou!

80 zábavných úloh pre predškolákov je ďalšia z mnohých kníh, ktorá precvičí matematické schopnosti vašej ratolesti. Táto kniha aktivít je dostupná v podobe dosiek, na ktoré dieťa môže dopisovať pomocou stierateľnej fixky. Precvičí si tak čísla a počítanie. 

obal knižky 80 zábavných úloh pre predškolákov

Knižku nájdete napríklad v eshope babyknihy.sk za 13.50 eur.

Veselé pracovné zošity pre deti od 2 rokov

V prípade, že je vaše dieťa ešte ozaj maličké, pre deti od 2 rokov sú dostupné pracovné zošity, v ktorých ich základnými matematickými úkonmi prevedie milý zajačik. Dieťa ešte nemusí nič dopisovať, úlohy vypĺňa nálepkami, ktoré sú súčasťou pracovného zošita. 

Reč je o knihách ako Malý zajačik a počty a Malý zajačik a tvary. Knihy sú cenovo prijateľné, a tak ich môžete deťom kúpiť aj viacero naraz. Precvičia si v nich nielen základnú matematiku, ale tiež protiklady väčší-menší alebo čoho je viac a čoho menej.

obal knižky Malý zajačik a počty
obal knižky Malý zajačik a tvary

Na zahodenie nie sú zošity aktivít ako Čísla pre najmenších alebo Tvary a farby pre najmenších. Ceny sú viac ako prijateľné a nájdete ich vo viacerých eshopoch.

Počítanie do 30

Písať, počítať a poznať čísla do 30 pomôže vašim deťom kniha Matematika – príprava do škôlky. V prvom rade sa dieťa naučí, ako čísla postupujú za sebou od 0 až po 30. Neskôr si budú môcť v pracovnom zošite vyskúšať tieto jednotlivé čísla napísať a na samom konci si ich vyskúšajú spočítať. Dieťa je nútené pracovať podľa inštrukcií, vďaka čomu sa zároveň učí čítať s porozumením. Náročnosť jednotlivých úloh sa postupne graduje. 

obal knižky príprava do škôlky

Knižku nájdete na rôznych portáloch, najlacnejšia je teraz na eshope babyknihy.sk za 5,02 eur.

Výučba aj pomocou Montessori

Určite je vám známa výučba, ktorá vychádza z princípov pedagogiky Marie Montessori. V tomto duchu sa nesie kniha Moja prvá kniha čísel s nálepkami od vydavateľstva Slovart. Je určená tým najmenším budúcim matematikom. Dieťa v nej bude pracovať s rôznorodými pomôckami, a tak objavovať kúzlo, ktoré prináša jedine matematika. 

Cenovo dostupná je napríklad na portáli preškoly.sk za 6.26 eur.

obal knižky Moja prvá kniha čísel

Pre nerozhodných

Ponuka kníh je natoľko široká, že môže byť niekedy problém vybrať si tú správnu. Práve pre vás nerozhodných sú v predaji dostupné aj sety, ktoré sa zameriavajú na jednu oblasť, ktorú sa budú snažiť u detí rozvíjať. S matematickým myslením by vám mohol pomôcť set viacerých kníh:

  • Set Sčítanie pre najmenších, Čísla 1-30, Hrám sa – učím sa. Knihy je možné zakúpiť aj jednotlivo. Za rozumnú cenu nájdete set na eshope TU.

Máte už doma školáka? Precvičujte matematiku aj doma!

Ak máte doma žiačika I. stupňa základnej školy, poobzerajte sa po zbierke úloh Matematické oriešky, s pomocou ktorej precvičíte učivo 1. až 4.ročníka, pričom úlohy sú členené podľa jednotlivých ročníkov. Úlohami vás bude sprevádzať veverička, ktorá vám pomôže rozlúsknuť akýkoľvek matematický problém. Zakúpiť môžete aj komplety kníh v rôznorodom zložení. Napríklad Hravá matematika 1. komplet pre 1. ročník základných škôl, Hravá matematika 2. komplet pre žiakov 2.ročníka základných škôl, rovnaké komplety nájdete pre žiakov 3. a 4. ročníka.

obal knižky Matematické oriešky

Zaujímavou knihou je Pomôž mi s úlohami – Základy matematiky. V nej si spoločne precvičíte sčítanie a odčítanie. Pri každom príklade, sa po vysunutí tabličky objaví správny výsledok. Ale to nie je všetko. Súčasťou knihy je tiež stierateľná fixka, takže dieťa môže riešiť príklady najprv samostatne a až potom si overiť správne výsledky. Pri tejto knihe dieťa, ktoré rozoznáva číslice a zvláda ako-tak sčítanie a odčítanie nepotrebuje asistenciu dospelého. 

obal knižky Základy matematiky

Tip na knihu, kde sa nepočíta

Matematika však nemusí byť iba o číslach. Vášmu dieťaťu neprirastie matematika k srdcu len tak, že bude neustále počítať. Čo keby ste vedeli ako sa stať milionárom alebo ako vyhrať v súťaži? Odpovede na tieto a mnoho iných možno trochu netradičných otázok nájdete v knihe Fakty a triky zo sveta matematiky. Túto knižku nájdete napríklad v kníhkupectve Panta Rhei na tomto linku.

obal knižky Fakty a triky zo sveta matematiky

Veľa faktov o matematike nájdete aj v knižke Matematika je úžasná! Kniha je písaná jazykom prístupným deťom, zrozumiteľným a sviežim. Kniha poukazuje na to, že matematika je všade vôkol nás a je súčasťou našich životov. 

obal knižky Matematika je úžasná

Na podobnom princípe je zostavená kniha Pozri sa pod okienko – Nazri dovnútra matematiky. V knihe nájdete 86 okienok, ktoré môžete otvárať a zakaždým vstúpiť do zaujímavého sveta matematického myslenia. Deti sa zoznámia s číslami, čo je to sčítanie a odčítanie, čo to znamená násobiť, deliť, koho alebo čo označujeme ako odmocniny, spoznáte geometrické tvary, telesá a veľa iného. Knihou si dieťa môže listovať samo a obzerať si obrázky, prípadne čítať jednoduchšie texty, alebo pri podobných knihách strávite príjemné popoludnie spolu ako rodina.

obal knižky Nazri dovnútra matematiky

Pýtate sa prečo?

Mnoho rodičov si možno položí otázku, na čo vlastne zaťažovať dieťa takou náročnou vedou akou je matematika už pred samotným nástupom do školy? Odpoveď je jednoduchá. 

Preto, aby ste mu pomohli pomaličky a postupne spoznávať svet, ktorý ho obklopuje. Hráte sa a zároveň rozvíjate jeho matematické myslenie, čo sa bez akýchkoľvek pochýb odrazí aj na jeho úspechoch v rámci tohto predmetu v škole. Vďaka matematickým knihám či pracovným listom sa u dieťaťa rozvíja jeho myslenie, logika, zlepšujú sa jeho komunikačné schopnosti a zároveň, v neposlednom rade, rozvíja aj svoju osobnosť. 

Ak chcete tráviť čas s deťmi plnohodnotne, poobhliadnite sa za niektorou zo spomínaných kníh, prípadne sa vyberte spolu do kníhkupectva a nájdite niečo, čo zaujme vás aj vaše deti. Uľahčite im nástup do školských čias a ukážte im, že učenie sa môže byť zábava!


Môže sa vám tiež páčiť